Què és Tr3s Local

Tr3s Local és una iniciativa fruit de la col•laboració entre el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya; la Cambra d’Agricultura del Departament de l’Arieja; i la Cambra d’Agricultura del Departament dels Pirineus Orientals, amb l’objectiu de promoure la venda de productes de proximitat.

Els productes de proximitat són saludables, són nostres i són sostenibles. Consumir i comercialitzar amb productes de proximitat té, a més, nombrosos beneficis per als productors, i és una tendència cada dia més demanada entre els consumidors.

La venda de productes de proximitat suposa un pas endavant en la comercialització de productes agroalimentaris ja que, a més de les garanties de qualitat, frescor i seguretat dels aliments, suma un important valor afegit al producte i genera un impacte positiu pel territori. Conscients d’això, els tres socis que formen part del Projecte Tr3s Local han decidit sumar esforços amb els actors involucrats per tal de que la venda de productes de proximitat tingui una incidència econòmica i social encara més important.

Consumir productes de proximitat és bo per a tothom…

Per al medi ambient

ja que es redueix la petjada de carboni, reforça les dinàmiques positives en les pràctiques agràries, preserva les terres agrícoles i el paisatge i contribueix al respecte dels productes de temporada.

Per als nostres pagesos i per a les petites empreses del territori

ja que contribueix a mantenir explotacions familiars agrícoles i ramaderes, així com l’economia i l’ocupació local; crea dinàmiques de xarxes locals i una distribució més justa de la cadena de valor.

Per als consumidors

perquè aporta un coneixement més directe de la procedència dels nostres productes; en garanteix la frescor, més vitamines i millor sabor; permet assaborir els productes de temporada de cada estació, i participar activament en el comerç i el consum responsables.

Per a la nostra cultura gastronòmica

ja que afavoreix la producció de varietats locals, arrelades en els seus territoris.

Territoris

Les iniciatives del projecte Tr3s Local es desenvolupen a l’àrea geogràfica que abasteix les dues bandes del Pirineu, que inclouen els Departaments francesos de l’Arieja i Pirineus Orientals i tot el territori de Catalunya. Amb la iniciativa Tr3s Local, s’enforteix la relació i l’intercanvi d’experiències i coneixements entre els diferents actors que conformen el territori de Catalunya i el sud de França.

Objectius

El principal objectiu del projecte Tr3s Local és promoure la comercialització de productes de proximitat de Catalunya i els departaments francesos de l’Arieja i els Pirineus Orientals per tal d’afavorir la professionalització i competitivitat de les empreses agràries que són tan importants per a les nostres comarques.

El projecte es porta a terme durant tres anys (2018-2020) i compta amb accions que busquen la implicació dels diferents actors del territori per tal que la venda de productes de proximitat tingui el major impacte possible, en benefici de la pagesia i dels consumidors.

Donar a conèixer

i sensibilitzar sobre l’ús dels distintius de promoció dels productes de proximitat.

Donar suport

a la venda directa i als circuits curts de comercialització dels productes.

Implicar el sector turístic

en la promoció dels productes locals i de proximitat com a valor afegit del territori.

Intercanviar experiències

i coneixements entre les regions que formen part de la iniciativa Tr3s Local.

Resultats esperats

Les accions del projecte Tr3s Local van destinades a aconseguir dos resultats principals:

Atraure els consumidors

als productes de venda de proximitat, millorant els canals de venda i distribució.

Augmentar l’impacte econòmic

de la venda de productes de proximitat sobre el territori, gràcies a l’increment de visites turístiques i de vendes als punts d’origen de producció, entre d’altres accions.

Pressupost i finançament

El Projecte Tr3s Local s’emmarca dins el Programa Europeu Interreg-POCTEFA 2014-2020, cofinançat en un 65% pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER).

El Pressupost total és de 892.000 euros dels quals 579.000 euros són finançats pel FEDER i 312.200 euros són finançats pels tres socis que participen en el projecte: el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya; la Cambra d’Agricultura del Departament de l’Arieja i la Cambra d’Agricultura del Departament dels Pirineus Orientals.

Suport al desenvolupament de noves iniciatives per consolidar productes locals en entorns rurals

Català